Popis zboží
Použitá část rostliny: semena pískavice
Vzhled a barva: sypká tvrdá, šedožluté matné barvy
Použití v kuchyni: Do indického kari, egyptských a etiopských chlebů, do dušených pokrmů a na obalení smažených pokrmů.
Historie a současnost: Pískavice neboli řecké seno, pochází z okolí Středozemního moře. U nás se pěstuje ojediněle.
Zdravotní účinky: Povzbuzuje trávení, ulevuje při kašli, nadýmání a průjmech. Odpradávna se používala jako ženské afrodiziakum.
Náš tip: Pískavice se používá především v indické a egyptské kuchyni, udělejte si doma netradiční indický pokrm!
Recept:
Cizrna po indicku
350g cizrny,
olej,
2 cibule,
250g rajčat,
mletý koriandr,
mletý kmín,
lžička skořice,
zelená chilli paprička,
4 lžíce citrónové šťávy,
lžíce pískavice,
zázvor
Cizrnu namočíme přes noc, pak uvaříme. Cibuli usmažíme. Pak přidáme nakrájená rajčata a smažíme. Přimícháme koření a cizrnu a 350 ml vývaru z ní. Osolíme a vaříme. Zbylou cibuli zamícháme s chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a citrónovou šťávou. Směs přimícháme do cizrny a podáváme.