Popis zboží
Použitá část rostliny: stonek
Vzhled a barva: krájený stonek zelené barvy
Vůně a chuť: cibulové aroma
Použití v kuchyni: Do vývarů, polévek, na chleba, do salátů, pomazánek a bylinkového másla.
Historie a současnost: Pochází ze Středomoří, roste i v Asii a Americe, nejčastěji kolem vodních toků. V Česku se vyskytuje v Krkonoších a Hrubém Jeseníku, podél řek Labe, Vltavy, Berounky a Sázavy.
Zdravotní účinky: Obsahuje vitamíny C, B2, karoten, draslík, vápník a fosfor. Povzbuzuje chuť k jídlu, trávení, snižuje krevní tlak.
Náš tip: Toto koření bylo sušeno mrazem, což mu dodává schopnost udržet své aroma mnohem delší dobu!
Recept:
Pažitkové máslo
80g másla,
2 lžíce sušené pažitky,
40g nivy,
1 lžíce brandy,
1 lžíce mletých ořechů,
sůl,
pepř
Změklé máslo napěníme. Přidáme sůl, rozmělněnou nivu a rozšleháme. Pak vmícháme další suroviny.