Popis zboží
Použitá část rostliny: kořen
Vzhled a barva: kostky kořene, krémové barvy
Alergen: oxid siřičitý
Použití v kuchyni: Do salátů, polévek, omáček, dá se jíst zapečený, osmažený i dušený, jako příloha k masu, do šťouchaných brambor, ke kuřeti a na přípravu pyré.
Historie a současnost: Pastinák setý má původ z Eurasie ze Středozemí. Pochází z Kavkazu, Blízkého Východu a Střední Asie. Časem zdomácněl i v Evropě. Kvete žlutým až žlutozeleným květem.
Zdravotní účinky: Má uklidňující účinky, působí močopudně, zlepšuje chuť k jídlu, čistí močový měchýř od močových kamenů.
Náš tip: Pastinák je díky své lahodné chuti výbornou přísadou i do bramborové kaše!
Recept:
Bramborová kaše s pastinákem
Kostičky pastináku,
2 brambory,
100ml mléka,
100ml oleje,
sůl
Vložte pastinák a brambory do hrnce. Přilijte mléko, olivový olej a vodu. Osolte a povařte 15 minut. Brambory s pastinákem slijte. Uvařenou zeleninu dejte do pánve, rozmačkejte a prohřejte.