Popis zboží
Použitá část rostliny: sušený kořen
Vzhled a barva: sypká,světle pomerančové barvy
Použití v kuchyni: Polévky, omáčky, saláty, do bramborového salátu, dá se zavařovat, přidávat do zavařenin k okurkám, dá se vařit, smažit, dusit, vhodná jako příloha k masitým jídlům
Historie a současnost: Mrkev je dle odrůdy jednoletá až dvouletá rostlina s vysokou větvenou lodyhou. Kořen mrkve patří mezi chutnou zeleninu. Mrkev pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu. Postupem času byla mrkev vyšlechtěna do mnoha odrůd.
Zdravotní účinky: Obsahuje vitamín A, vlákninu, bílkoviny, vodu a antioxidanty. Mrkev má močopudné a projímavé účinky. Je vhodná při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, chorobě srdeční a při šerosleposti. Podporuje vylučování cholesterolu z těla.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru, hořčice a oxidu siřičitého.
Náš tip: Sušená mrkev se perfektně hodí pro ochucení polévek!
Recept:
Vločková polévka s bramborami a zeleninou
2,5 l vody,
500g brambor,
10g sušené mrkve,
10g sušené petržele,
6g cibule,
75g ovesných vloček,
kmín,
sůl,
vegeta,
10g petrželové natě,
máslo
Sušenou mrkev a petržel namočíme do vody na hodinu, poté povaříme. Na rostlinném tuku opražíme cibuli s ovesnými vločkami, které přidáme společně s bramborami a kmínem do polévky a vaříme. Dochutíme vegetou a petrželovou natí.