Popis zboží
Použitá část rostliny: semena
Vzhled a barva: kuličky, barva bronzová do hněda
Vůně a chuť: aromatická vůně, charakteristická lehce hořká, ostrá chuť
Použití v kuchyni: Tvoří složku gruzínské a latinskoamerické kuchyně, je obsažen v Kari, hodí se do nakládané zeleniny a hub, při pečení, uzení masa, do omáček, chleba a likérů.
Historie a současnost: Pochází z východu Středomoří a západu Asie, dá se pěstovat i v Čechách. Pěstoval se už dávno v Indii a Egyptě, je příbuzný s anýzem, kmínem a koprem.
Zdravotní účinky: Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a působí příznivě na trávení. Koriandrový čaj pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti a nadýmání. Obklady z koriandru jsou dobré při revmatických bolestech kloubů.
Náš tip: Z koriandru se dá připravit také výtečná omáčka!
Recept:
Koriandrová omáčka
Zázvor,
1 stroužek česneku,
50g arašídů,
3 lžíce limetkové šťávy,
koriandr,
1 chilli paprička,
2 lžíce arašídového oleje,
2 kapky sezamového oleje
Zázvor a česnek umixujeme s arašídy. Vmícháme limetovou šťávu. Koriandr posekáme. Chilli papričku nakrájíme na nudličky. Všechny přísady dobře promícháme a potom zašleháme oba druhy oleje.