Popis zboží
Vzhled a barva: sypká směs bez hrudek, žlutozelené barvy
Složení: koriandr, kurkuma, hořčice, pískavice, pepř černý, zázvor, kukuřičný škrob, kardamon, kmín, fenykl, hřebíček, muškátový ořech, sůl.
Alergen: hořčice, může obsahovat stopové množství lepku
Použití v kuchyni: Do rýžových pokrmů, masových jídel, polévek, omáček, smažené zeleniny. Nejčastěji se používá v Asijské kuchyni.
Historie a současnost: Kari je oblíbená žlutě barvící směs koření, původem z jihovýchodní Asie. Největším producentem je však Indie.
Zdravotní účinky: Díky kurkumě prospívá trávení a střevní trakt. Se zázvorem působí jako antioxidant s protinádorovým účinkem. Prevence proti civilizačním nemocem jako je rakovina tlustého střeva. Působí dobře i u lidí s Alzheimerovou chorobou.
Náš tip: Kari by nemělo chybět ve Vaší kuchyni, díky své žluté barvě se používá třeba i k obarvení a ochucení rýže!
Recept:
Kuřecí maso na kari
1,5kg kuřecích řízků,
sůl,
pepř,
5g sladké papriky,
2g koriandru,
kmín,
5g zázvoru,
5g kari koření,
1g chilli koření,
2g kurkumy,
150g oleje,
cibule,
česnek,
400g rajčat,
160g citronu
Maso nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem, přidáme sůl a koření. V pánvi na oleji osmahneme česnek, zázvor a cibuli pokrájené na nudličky s paprikou, kari kořením a kurkumou. Vložíme maso a opečeme. Přidáme spařená oloupaná rajčata, citronovou šťávu a dochutíme.