Popis zboží
Použitá část rostliny: plody
Vzhled a barva: tmavě hnědý sypký prášek
Použití v kuchyni: kořenění zvěřiny, drceným jalovcem se obaluje zvěřina před úpravou, do rybích marinád, do kysaného zelí, do guláše, při pečení drůbeže, je součástí různých druhů kořenících směsí, s koriandrem je dobrý na nakládání masa před uzením, k výrobě Ginu a Borovičky.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru, hořčice a oxidu siřičitého
Historie a současnost: Jalovec je z rodu jehličnatých stromů. Vyskytuje se po celé Evropě v nadmořských výškách. Jeho zralé šišky se podobají bobulím, patří mezi ohrožené druhy.
Zdravotní účinky: Jalovec je bohatý na sacharidy, třísloviny a silice. Zrychluje zpracování tekutin v ledvinách, zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Působí proti nadýmání a revmatismu.
Náš tip: Z jalovce se dá připravit i báječná omáčka třeba ke zvěřině!
Recept:
Jalovcová omáčka
Sůl,
1 litr vývaru z hovězího masa,
1,5 dl červeného vína,
1,5 lžičky mletého jalovce,
citrónová kůra,
125g másla,
4 lžíce strouhaného černého chleba,
bílý pepř
Nastrouhaný černý chléb opražíme na másle. Přidáme jalovec, sůl, bílý pepř a kousek citronové kůry. Podlijeme vývarem a necháme povařit. Nakonec přilijeme červené víno. Prohřejeme a podáváme.