Popis zboží
Použitá část rostliny: sušené květy hřebíčkovce vonného
Vzhled a barva: barva červenohnědá
Chuť a vůně: charakteristická kořeněná, hořkavá chuť, intenzivní aromatická vůně
Použití v kuchyni: při kořenění sladkých pokrmů, rýže a masových jídel. Do sušenek, kompotů, pečiva, svařeného vína, k dochucení hovězí omáčky, šunky, masové i zeleninové vývary. Součást různých kořenících směsí.
Historie a současnost: Pochází z Moluckých ostrovů. Do Středozemí se dostal už před naším letopočtem. Byl dovážen do Evropy arabskými obchodníky.
Zdravotní účinky: Tiší bolesti zubů a dásní, působí jako anestetikum, dezinfikuje ústní dutinu, proto se požíval jako prostředek ke svěžímu dechu. Dezinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty.
Náš tip: Máte bolesti zubů? Rozkousejte 2 kousky hřebíčku a přiložte na infikované místo, uleví se Vám!
Recept:
Vánoční punč
2 kusy celé skořice,
130ml rumu,
150g cukru,
1 pomeranč,
500ml bílého vína,
4 kusy hřebíčku,
500ml vody,
1 badyán,
1 citron
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.