Popis zboží
Použitá část rostliny: listy
Vzhled a barva: světle zelené listy
Vůně a chuť: silně aromatická vůně, pikantně trpká chuť
Použití v kuchyni: do omáček, bylinkové máslo, při ochucování octů, do salátů a marinád, při přípravě kuřete, omelet a polévek.
Historie a současnost: Lidovým názvem Pelyněk. Pochází ze střední a jihozápadní Asie a daří se mu v teplých výživných půdách. Je základním kořením francouzské kuchyně.
Zdravotní účinky: Podporuje chuť k jídlu, sekreci žluče, tlumí křečové bolesti při poruchách trávení a proti střevním parazitům.
Náš tip: Do pokrmů se přidává těšně před dovařením kvůli zachování jeho výrazného aroma!
Recept:
Kuře na estragonu
Sůl,
1 lžíce citrónové šťávy,
2 lžičky petrželky,
mletý pepř,
4 lžíce másla,
1,5 lžičky estragonu,
1 kuře
Kuře naporcujeme. Bylinky si nasekáme najemno. Rozehřejeme si máslo a důkladně jím kuře potřeme. Pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Kuře vložíme do pekáče, zasypeme bylinkami a pečeme.