Popis zboží
Vzhled a barva: směs plátků cibule, krémově žluté barvy
Použití v kuchyni: k nakládaným masům nebo zelenině, do salátů, pomazánek, omáček, gulášů, k posypání chleba.
Historie a současnost: Pochází ze západní Asie, z Afganistanu, Pákistánu a Iránu. Cibuli pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem. Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina, pěstuje se v mnoha odrůdách a využívá se její cibule i nať.
Zdravotní účinky: Obsahuje řadu vitamínů, minerálů a jejich solí. Stimuluje, vyvažuje činnost žláz, odbourává tuky, je vhodná při nechutenství, arterioskleróze, potížích při zažívání, astmatu, zánětu močového měchýře, cukrovce, zácpě a při vysokém tlaku. Červená cibule také snižuje křehkost cévních stěn.
Náš tip: cibule nemusí být jen lahůdkou v kuchyni, vyzkoušejte cibulový čaj proti zánětu hltanu!
Recept:
Starohorská čočková polévka
Čočka,
sušená cibule,
slanina,
mrkev,
petržel,
ocet,
cukr,
petrželka,
brambory
Čočku propláchneme a dáme vařit. Osmažíme slaninu, přidáme cibuli, zeleninu na kostičky a brambory, osolíme. Zalijeme uvařenou čočkou i s vodou, dochutíme octem a cukrem. Ozdobíme petrželkou.