Popis zboží
Složení: švestky, konzervant sorban draselný E202
Vzhled a barva: měkké pružné ovoce, tmavě modré černé nebo tmavě hnědé barvy
Vůně a chuť: typická sladká
Použití v kuchyni: Na výrobu džemu, do koláčů, povidel, ovocných knedlíků, a buchet.
Historie a současnost: Švestka domácí se pěstuje v mírném podnebí. Existuje několik druhů švestek, jsou rozšířeny po celém světě, Střední Asie, Irán, Kavkaz i u nás v Česku.
Zdravotní účinky: Švestky jsou zdrojem vlákniny, pomáhají při zácpě, upravují krevní tlak, posilují nervy, zlepšují paměť, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu a na kuří oka.
Náš tip: Sušené švestky se dají jíst i samotné, ale do sladkých pokrmů jsou ještě lahodnější!
Recept:
Švestky s čokoládovou omáčkou
20g třtinového cukru,
30g čokolády na vaření,
mléko,
vanilkový pudinkový prášek,
vanilkový cukr,
1 žloutek,
1-2 balíčky sušených švestek,
rum
Švestky nakrájíme na čtvrtinky a namočíme je do rumu. V mléce rozmícháme pudinkový prášek, třtinový cukr,čokoládu a za stálého míchání vaříme, vyčkáme na okamžik, kdy omáčka začne houstnout. Pak vmícháme žloutek vyšlehaný se lžící mléka a vanilkový cukr a necháme vychladit.