Popis zboží
Použitá část rostliny: kůra
Vzhled a barva: světlá, křehká, vyplněná kůra zavinutá do tyčinek o délce cca 13 cm, světlehnědé barvy
Vůně a chuť: intenzivní aromatická vůně, sladká delikátní chuť
Použití v kuchyni: Do sladkých pokrmů, do pečiva, cukrářských výrobků, do masitých pokrmů se přidává v asijské, latinskoamerické, arabské a španělské kuchyni.
Výskyt: Skořicovník ceylonský (Cinnamomum zeylanicum) pochází ze Srí Lanky (ostrov Ceylon), pěstuje se však i v jiných tropických oblastech. Cejlonská skořice je považována za tu nejkvalitnější (z toho nejlepší je z kůry osmiletých keřů).
Zdravotní účinky: Má schopnost zahřát lidské tělo vnitřně a rozproudit krev, pomáhá při cukrovce, má dezinfekční a antibiotické účinky.
Náš tip: Skořice se přidává i do svařeného vína!
Recept:
Svařené víno
600 ml červeného vína,
8 hřebíčků,
8 kostek cukru,
8 lžic rumu,
1 tyčinka skořice,
pomerančová kůra na ozdobení
Červené víno nalijeme do hrnce, ohřejeme společně se skořicí a hřebíčkem, ale nevaříme. Nahřejeme sklenice na víno, vložíme do nich 2 kostky cukru a zalijeme ho 2 lžícemi rumu. Horké víno přecedíme a nalijeme ho do připravených sklenic. Z pomerančové kůry můžeme vytvořit spirálky a sklenice jimi ozdobíme.