Popis zboží
Použitá část rostliny: listy rozmarýnu
Vzhled a barva: zelené listy jehličkovitého vzhledu
Použití v kuchyni: K přípravě skopové a jehněčí pečeně, telecího masa, drůbeže, vařených ryb, rajských omáček a je součástí provensálského koření.
Historie a současnost: Rozmarýn je keř, dorůstá až dvoumetrové výšky. Jeho původní rozšíření bylo v suchých místech v blízkosti pobřeží moře. Pěstuje se také v Anglii, USA, Mexiku a téměř po celé střední a východní Evropě.
Zdravotní účinky: Zvyšuje krevní tlak, působí stimulačně, působí příznivě na psychiku, odstraňuje stres a další nervové potíže, při nespavosti. Proti nadýmání, pomáhá k lepšímu trávení a vylučování žluči a moči. Užívá se ve formě čaje nebo éterických olejíčků.
Náš tip: Rozmarýn je ne jen léčivou rostlinou, ale skvělou ingrediencí k pečenému kuřeti!
Recept:
Pečené kuře na rozmarýnu
Kuře,
rozmarýn,
mletý pepř,
sůl,
kuřecí vývar,
2 stroužky česneku,
50g másla,
2 citrony,
3 lžíce medu
Ze dvou citronů vymačkáme šťávu. V kastrůlku ohřejeme šťávu, máslo, rozmarýn, lisovaný česnek a med. Dochutíme solí a pepřem. Kuře vložíme do pekáče, který vyložíme rozmarýnem, potřeme částí citronové směsi a podlijeme vývarem. Rozmarýn ze směsi vložíme do kuřete. Kuře upečeme.