Popis zboží
Použitá část rostliny: mleté semeno
Vzhled a barva: sypká směs, barva světlehnědá do hněda
Vůně a chuť: aromatická silná vůně, ostrá kořeněná chuť
Použití v kuchyni: při pečení pečiva, výroba salámů a sýrů, přísada do kari, do polévek, omáček, salátů nebo pečeného masa. Někdy se míchá se skořicí a koriandrem.
Historie a současnost: Už od starověku je znám z Egypta, Řecka a Říma. Později se rozšířil do dalších zemí včetně Afriky a nyní se pěstuje i u Středozemního moře a v Indii. V Čechách je znám jako pilaf. Na rozdíl od obyčejného kmínu je drobnější.
Alergen: může obsahovat stopové množství hořčice, celeru a oxidu siřičitého.
Náš tip: Cumin je výbornou přísadou například do Arabského chleba!
Recept:
Arabský chléb
2 lžičky soli,
1 lžička římského kmínu,
550ml teplé vody,
7g sušeného droždí,
1 vejce,
500g hrubé bílé chlebové mouky
Hrubou mouku vsypeme do mísy, přidáme sušené droždí, sůl a římský kmín. Přilejeme vodu, až těsto ztuhne. Necháme 1,5 hodiny vykynout. Vyrobíme bochánky. Pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak snížíme teplotu na 160 °C.