Popis zboží
Použitá část rostliny: semena
Barva a vzhled: semena světlehnědá do hněda
Vůně a chuť: aromatická silná vůně, ostrá kořeněná chuť
Použití v kuchyni: při pečení pečiva, výroba salámů a sýrů, přísada do kari, do polévek, omáček, salátů nebo pečeného masa. Někdy se míchá se skořicí a koriandrem.
Historie a současnost: Už od starověku je znám z Egypta, Řecka a Říma. Později se rozšířil do dalších zemí včetně Afriky a nyní se pěstuje i u Středozemního moře a v Indii. V Čechách je znám jako pilaf. Na rozdíl od obyčejného kmínu je drobnější.
Náš tip: Vyzkoušejte netradiční recepty římské kuchyně!
Recept:
Marinovaná ryba s římským kmínem
3 stroužky česneku,
pepř,
3 lžíce olivového oleje,
1 lžička římského kmínu,
2 šalotky,
1 chilli paprička,
3 lžičky citrónové šťávy,
2 snítka koriandru
Česnek se šalotkou nasekáme, chilli papričku pokrájíme. Ze šalotky, česneku, citronové šťávy, chilli papričky, římského kmínu a oleje vyšleháme marinádu. Z koriandru otrháme lístky a vmícháme do marinády. Ryby přelijeme marinádou. Rajčata spaříme a pokrájíme na drobno. Ryby s marinádou přikryjeme alobalem a pečeme na 200°C.