Popis zboží
Použitá část rostliny: listy
Vzhled a barva: sypká, světlezelené až zelené barvy
Vůně a chuť: podobná česneku
Použití v kuchyni: Používá se především za studena, aby neztrácel aroma a chuť. Do bylinných másel, pomazánek, sýrů, rybích polévek, k vaření ryb a krabů, jehněčímu masu a vepřovému ovaru.
Historie a současnost: Roste v lesích a mokřinách střední Evropy. Původ má v jižní Evropě, Asii, Anglii a Persii. Pěstovali ho již Egypťané, Řekové a Římani.
Zdravotní účinky: Obsahuje vitamíny A, B a C, karoten, minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, mangan a selen. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin.
Náš tip: Krájený pórek je lahodným doplňkem k vepřovému masu!
Recept:
Plněné panenky s pórkem
3 ks vepřové panenky,
150g anglické slaniny,
100g uherského salámu,
krájený pórek,
cibule,
4 žampiony,
hermelín,
sůl
Vepřové panenky podélně rozkrojíme a naklepeme. Osolíme, pokladem anglickou slaninu a uherák, nakrájené žampiony, krájený pórek a hermelín. Maso zavineme a zpevníme párátky. Zasypeme cibulí, žampiony, slaninou, zalijeme vodou a dáme péct.
.