Popis zboží
Použitá část rostliny: sušené tobolky žlutodřevu peprného
Vzhled a barva: hnědé kuličky pepře
Vůně a chuť: vůně po rozdrcení aromatická, chuť slabě pikantní
Použití v kuchyni: K přípravě čínských pokrmů, drůbeže, jako náhražku klasického pepře.
Historie a současnost: Pepř sečuánský neboli Fagara, se používal v Číně k uctívání Bohů. Čínští vojáci ho nosili u pasu v kožených sáčcích, neboť věřili, že je Bohové ochrání před zraněním. Také si tímto kořením kořenili čaje.
Zdravotní účinky: Vhodný proti nadýmání, působí močopudně.
Náš tip: Sečuánský pepř je výborným ochucovadlem čínské kuchyně!
Recept:
Pikantní těstoviny na sečuánský způsob
250g mletého vepřového masa,
3 stroužky posekaného česneku,
3 lžíce sojové omáčky,
100 ml ořechového oleje,
1 bujón,
200g čínských těstovin,
lžíce posekaného zázvoru,
lžíce sečuánského pepře,
litr vody,
2 lžíce sezamové pasty,
2 kusy posekané jarní cibulky
Vepřové maso smícháme se sojovkou a prudce opečeme, aby vznikla hrudkovitá hmota. Vyndáme a necháme odkapat. Do hrnce s vodou dáme bujón, uvaříme těstoviny. Na zbytku oleje opečeme česnek, zázvor a cibulku. Přidáme maso, poté i těstoviny. Osmažte sečuánský pepř a posypte jídlo.