Popis zboží
Použitá část rostliny: plody pepřovníku černého
Vzhled a barva: tvrdé kuličky béžovo krémové barvy
Vůně a chuť: aromatická kořeněná vůně, ostrá chuť
Použití v kuchyni: Do omáček, krémových polévek, bramborové kaše, majonéz, pomazánek, salátů, používá se i v kombinaci s pálenkami
Historie a současnost: Pepř má původ v Indii, dnes se pěstuje například v Brazílii, Malajsii nebo Číně. Považuje se za jedno z nejpopulárnějších koření. Pepř bílý vzniká oddělením červené slupky zcela zralých bobulí.
Zdravotní účinky: Léčí krční onemocnění, nachlazení, používá se pro zvýšení apetitu, proti nevolnosti, průjmu a nadýmání.
Náš tip: Bílý pepř je daleko jemnější než pepř černý, je vhodný i do krémovějších pokrmů!
Recept:
Smažené čekankové puky
2 stroužky česneku,
2 čekankové puky,
sůl,
bílý pepř,
50g másla,
olej,
hladká mouka,
strouhanka,
vejce
Bílé čekankové puky očistíme od ovadlých listů, vyřízneme košťál tak a povaříme. Vychladlou čekanku rozkrojíme na dvě půlky. Česnek prolisujeme a zpěníme na másle. Přidáme sůl, pepř a půlky čekanky. Obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance. Čekankové puky smažíme dozlatova.