Popis zboží
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva
Použití v kuchyni: Do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu, chuť a aroma po uzeném.
Historie a současnost: Pochází z Jižní a Střední Ameriky, odkud se přivezla do Evropy. Je to národní koření Španělů a Maďarů.
Zdravotní účinky: Obsahuje cukry, bílkoviny, barviva, tuky, silice a vitamíny A, B a C. Má vliv na omezení mrtvice a srdečních onemocnění, proti kornatění cév, podporuje chuť k jídlu, má dobrý vliv na fyzickou i duševní svěžest.
Recept:
Vepřové na paprice
500g vepřové plece,
sůl,
olej,
cibule,
sladká paprika,
2 lžíce kečupu,
1 stroužek česneku,
šlehačka,
vývar (masox)
Maso rozkrájíme na kostky. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme rozetřený česnek, maso a opečeme. Posypeme moukou, opražíme, podlijeme vývarem. Zamícháme a necháme v papiňáku vařit. Poté zalijeme šlehačkou, dochutíme solí a citrónovou šťávou a necháme povařit.