Popis zboží
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, červená barva
Použití v kuchyni: Do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a pálivá paprika pikantní chuť.
Historie a současnost: Pochází z Jižní a Střední Ameriky, odkud se přivezla do Evropy. Je to národní koření Španělů a Maďarů.
Zdravotní účinky: Obsahuje cukry, bílkoviny, barviva, ostrou látku kapsaicin, tuky, silice a vitamíny A, B a C. Má vliv na omezení mrtvice a srdečních onemocnění, proti kornatění cév, podporuje chuť k jídlu, má dobrý vliv na fyzickou i duševní svěžest.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru a oxidu siřičitého .
Náš tip: Granulovanou papriky lze přidat i do pečení pizza chleba!
Recept:
200g kysané smetany,
150g jogurtu,
180ml mléka,
50ml vody,
olej,
ocet,
sůl,
granulovaný česnek a paprika,
100g žitné mouky,
270g hladké mouky,
230g chlebové mouky,
koření na pizzu,
otruby,
sáček sušeného kvásku,
chlebové koření,
cukr,
půl kostky droždí,
granulovaná rajčata,
pikantní klobása,
200g tvrdého sýra,
2 hrsti oliv
Suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí, droždí rozdrobíme na mouku. Upečeme.