Popis zboží
Použitá část rostliny: plod muškátovníku
Vzhled a barva: sypký, hnědé barvy
Vůně a chuť: kořeněná a pikantní
Použití v kuchyni: Do masitých pokrmů, nádivky, pečeně, sekaná nebo drůbeží speciality.
Historie a současnost: Byl znám už starými Araby jako vzácné koření a lék. V 11. Století ho přivezli do Evropy, ale až v 16. Století se mimo malých ostrovů roznesl do světa, kdy ho Portugalci přivezli do Indie.
Zdravotní účinky: Při zažívacích potížích, podporuje chuť k jídlu, produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše. Proti astmatu, nespavosti a nefritidě.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru, hořčice a oxidu siřičitého
Náš tip: Muškátový oříšek by neměl chybět ani ve Vaší kuchyni, třeba při přípravě netradičních těstovin!
Recept:
Muškátové špagety
Špagety,
olej,
sůl,
pepř,
majoránka,
muškátový oříšek,
3 vejce,
houby,
sójová omáčka,
3 plátky vepřového masa,
cibule,
česnek,
strouhaný sýr
Na oleji necháme zezlátnout cibulku, přidáme česnek, maso, koření a houby. Přichutíme sójovkou, chvíli maso a houby restujeme, pak podlijeme vodou. Poté tuto směs přelijeme do již uvařených špaget, vše promícháme a přidáme vajíčka.