Popis zboží
Použitá část rostliny: plod muškátovníku
Vzhled a barva: ořech hnědé barvy
Vůně a chuť: kořeněná a pikantní
Použití v kuchyni: Do masitých pokrmů, nádivky, pečeně, sekaná nebo drůbeží speciality.
Historie a současnost: Byl znám už starými Araby jako vzácné koření a lék. V 11. Století ho přivezli do Evropy, ale až v 16. Století se mimo malých ostrovů roznesl do světa, kdy ho Portugalci přivezli do Indie.
Zdravotní účinky: Při zažívacích potížích, podporuje chuť k jídlu, produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše. Proti astmatu, nespavosti a nefritidě.
Náš tip: Do jídel přidáváme maximálně nastrouhaný na špičku nože!
Recept:
Muškátové noky do polévky
2 vejce,
sůl,
5-6 muškátových oříšků,
8-10 lžic dětské krupičky
Vše zamícháme v hlubokém talíři za stálého přisypávání krupičky. Do polévky přidáváme nočky a mícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Po 7 minutách jeden nok vyndáme a rozkrojíme. Je uvařený, když je na řezu stejnoměrná žlutá vrstva bez viditelné krupičky.