Popis zboží
Použitá část rostliny: plod mandle obecné
Barva a vzhled: suché celé mandle, jádro krémové
Použití v kuchyni: Při pečení Vánočního cukroví, na vánočky, ozdoba zákusků, při výrobě marcipánu, do omáček, pod maso a pstruha.
Historie a současnost: Mandlovník je teplomilná rostlina z Itálie, Španělska, Portugalska, jižní Francie, Balkánu a severní Ameriky.
Zdravotní účinky: Obsahuje vlákninu, vitamíny, kyselinu listovou, bílkoviny, minerální látky a tuky. Působí na trávicí soustavu, nervovou soustavu, při bolesti lýtek.
Alergen: surovina je alergen
Náš tip: Mandle se dají chroupat i samotné u televize!
Recept:
Vanilkové rohlíčky s mandlemi
150g mandlí,
330g másla,
60g moučkového cukru,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
3 žloutky,
400g hladké mouky
Suroviny smícháme dohromady. Těsto nebude držet pohromadě hned. Hotové těsto necháme odležet a tvarujeme rohlíčky. Po upečení obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.