Popis zboží
Použitá část rostliny: semeno máku
Vzhled a barva: sypký bez hrudek, modré barvy
Použití v kuchyni: pečené sušenky, koláče, pečivo, záviny, na palačinkové a waflové těsto, vdolky a muffiny
Historie a současnost: Mák se pěstoval už ve Středomoří a Mezopotámii. Sloužil jako opium. Egypťané využívali mák jako sedativum. V 9. Století se z Persie dostal do Číny. Nyní se pěstuje i v Čechách.
Zdravotní účinky: Obsahuje kyseliny, bílkoviny a stopové prvky jako vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík. Obsahuje morfin a kodein a používá se k snížení vnímání bolesti, k tlumení dráždění při kašli. Papaverin z máku se používá jako spasmolytika, lék, který tlumí křeče při průjmech a žlučových a ledvinových kolikách.
Vhodný i na setí
Alergen: může obsahovat stopové množství hořčice, sóji a lepku.
Náš tip: Připravte si doma netradiční moučníky z máku a překvapte návštěvu!
Recept:
Makovník
Lžička citrónové kůry,
čokoládová poleva,
krupicový cukr,
prášek do pečiva,
hrnek mléka,
hrnek mletého máku,
olej,
2,5 hrnku polohrubé mouky,
vanilkový cukr,
2 vejce
Smícháme vajíčka s cukrem, přidáme olej. Přidáváme postupně mouku s práškem do pečiva a přiléváme mléko. Na závěr vmícháme mák a citrónovou kůru. Vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.