Popis zboží
Použitá část rostliny: sušený kořen
Vzhled a barva: plátky bílo-krémové barvy
Vůně a chuť: štiplavá, aromatická
Použití v kuchyni: Na omáčku, hovězí vývar, příloha k vařenému masu, ke zvěřině, samotný nastrouhaný se hodí k teplým uzeninám, vepřovému ovaru, k přípravě křenové hořčice, do nakládaných okurek a červené řepy
Historie a současnost: Křen selský pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie. Do Evropy ho přinesli Slované. Údajně patřil mezi jednu z hořkých bylin, kterou pojídali Židé během slavnostní hostiny jménem „pesach“.
Zdravotní účinky: Je bohatý na vitamíny a minerály. Používá se k zevnímu léčení omrzlin, revmatizmu ve formě obkladů. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávicí systém, usnadňuje odkašlávání, léčí záněty dýchacích cest, žloutenky, zánětu jater a infekci močových cest a střev, podporuje imunitu, je močopudný, působí desinfekčně, pomáhá při artróze a bolestech zad.
Náš tip: Křen je vynikající příloha nebo přísada ke kuřecímu masu!
Recept:
Kuřecí stehno na křenu
Sekaný kopr,
bazalka,
100g křenu,
3 lžíce worcesterové omáčky,
sůl,
200g čínského zelí,
olej,
4 kuřecí stehna
Křen nakrájíme na jemno, smícháme se solí, pepřem a worcesterovou omáčkou. Kuřecí stehna potřeme křenovou směsí, podlijeme v pekáči olejem a posypeme bazalkou. Pečeme 30 minut. Servírujeme s bramborem, čínským zelím a koprem na ozdobu.