Popis zboží
Použitá část rostliny: sušená semena
Vzhled a barva: drcená semena světlehnědé až hnědé barvy
Vůně a chuť: charakteristická lehce ostrá chuť, velmi aromatická vůně
Použití v kuchyni: K dokořenění bylinkových a bramborových polévek, omáček, salátů, do pečiva, při vaření brambor, do kysaného zelí.
Historie a současnost: Kmín je jedením z nejstarších koření, má asi 30 druhů. Pochází z Evropských a Asijských území. V dnešní době roste i planě v přírodě.
Zdravotní účinky: Podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání, žaludečním křečím, nechutenství. Působí toxicky na střevní parazity a hubí je.
Náš tip: Kmín je výbornou přísadou do pečiva, zkuste si doma upéct vlastní chleba!
Recept:
Babiččin kmínový chléb
340ml vlažné vody,
2 lžičky soli,
1 lžíce cukru,
olivový olej,
40dkg chlebové mouky,
205g žitné mouky,
hrst drceného kmínu,
2 lžíce droždí
Tento chléb je určen pro domácí pekárnu. Pozor na poměr chlebové mouky a žitné. Nutno dodržet, jinak se může stát, že chléb nevzejde.