Popis zboží
Použitá část rostliny: plod
Vzhled a barva: černé kuličky
Použití v kuchyni: kořenění zvěřiny, drceným jalovcem se obaluje zvěřina před úpravou, do rybích marinád, do kysaného zelí, do guláše, při pečení drůbeže, je součástí různých druhů kořenících směsí, s koriandrem je dobrý na nakládání masa před uzením, k výrobě Ginu a Borovičky.
Historie a současnost: Jalovec je z rodu jehličnatých stromů. Vyskytuje se po celé Evropě v nadmořských výškách. Jeho zralé šišky se podobají bobulím, patří mezi ohrožené druhy.
Zdravotní účinky: Jalovec je bohatý na sacharidy, třísloviny a silice. Zrychluje zpracování tekutin v ledvinách, zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Působí proti nadýmání a revmatismu.
Náš tip: Jalovec by neměl chybět ani ve Vaší kuchyni, třeba při přípravě dušeného zelí!
Recept:
Dušené červené zelí
1 balíček sterilovaného zelí,
5 kuliček jalovce,
1 hrnek hovězího vývaru,
2 lžíce sádla,
2 lžíce hladké mouky,
1 cibule,
cukr,
ocet,
sůl
Do hrnce dáme sterilované zelí s nálevem, přidáme hrnek hovězího vývaru a pět kuliček jalovce. Uvedeme do varu. Na pánvi rozehřejeme kousek sádla a orestujeme nakrájenou cibuli. Zaprášíme hladkou moukou. Zásmažku vlijeme do zelí a vaříme. Dušené zelí ochutíme solí, cukrem a octem.