Popis zboží
Použitá část rostliny: sušené květy hřebíčkovce vonného
Vzhled a barva: sypká, barva červenohnědá nejednotná
Chuť a vůně: charakteristická kořeněná, hořkavá chuť, intenzivní aromatická vůně
Použití v kuchyni: při kořenění sladkých pokrmů, rýže a masových jídel. Do sušenek, kompotů, pečiva, svařeného vína, k dochucení hovězí omáčky, šunky, masové i zeleninové vývary. Součást různých kořenících směsí.
Historie a současnost: Pochází z Moluckých ostrovů. Do Středozemí se dostal už před naším letopočtem. Byl dovážen do Evropy arabskými obchodníky.
Zdravotní účinky: Tiší bolesti zubů a dásní, působí jako anestetikum, dezinfikuje ústní dutinu, proto se požíval jako prostředek ke svěžímu dechu. Dezinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty.
Alergen: může obsahovat stopové množství alergenu hořčice, celeru, ořechů a oxidu siřičitého.
Náš tip: Upečte si s mletým hřebíčkem výborný moučník!
Recept:
Jablkové vafle
200g margarínu,
50g moučkového cukru,
citrónová kůra,
3 vejce,
200g hladké mouky,
1 lžička prášku do pečiva,
voda,
skořice,
mletý hřebíček,
5g mletých mandlí,
1 lžíce rumu,
250g jablek
Tuk, cukr, šťávu, vejce, mouku s práškem a vodu smícháme. Přimícháme hřebíček, skořici, mandle, rum a jablka. Pečeme na vaflovači. Upečené potíráme džemem, zdobíme ovocem a šlehačkou, můžeme přelít i čokoládou a posypat ořechy.