Popis zboží
Použitá část rostliny: semena
Vzhled a barva: kulatá semena černé barvy
Použití v kuchyni: při výrobě hořčice, přidává se do pokrmů založených na oleji, do zavařenin (okurky, houby, zelenina, zelí, rajčata)
Historie a současnost: Pěstuje se po celé České Republice. Původním domovem je jižní Evropa, Středozemí a západní Asie.
Zdravotní účinky: Zvyšuje látkovou výměnu, podporuje trávení, napravuje špatnou funkci střev, stimuluje výrobu žluči, při revmatických bolestech. Zmírňuje bolesti zubů, pomáhá k léčení ekzémů a plešatosti.
Alergen: hořčičné semínko je alergen
Náš tip: Hořčičné semínko je pochoutkou Indické kuchyně, vyzkoušejte i Vy doma!
Recept:
Sabdží z brambor, květáku a mrkve
40dkg brambor,
1 květák,
15 dkg mrkve,
bobkový list,
kmín,
paprika,
kurkuma,
černé hořčičné semínko,
koriandr,
rajský protlak,
citrónová šťáva
Na oleji osmahneme koření, přidáme nakrájené syrové brambory a bobkový list. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, hlavičky květáku a osmahneme. Vmícháme rajský protlak, dusíme. Pokapeme citronovou šťávou.