Asta je kolorimetrický index, tedy číslo udává množství červeného barviva obsaženého v paprice. Čím více je toho barviva v paprice, tím vyšší je schopnost papriky barvit.
Nejčastěji papriky obsahují ASTA 60 - 100. Kvalitnější papriky začínají od ASTA 120 a výše. Nejkvalitnější paprika ASTA 200 je raritou.
Z historie - pochází z Jižní a Střední Ameriky. Národní koření Maďarů a Španělů. Dnes se pěstuje po celém světě. Pálivou formu papriky označujeme jako chilli, nepálivou jako kapie. Paprika dodává pokrům nejen chuť, a i výraznou, sytou barvu a příjemné aroma. Tvoří základ celé řady kořenících směsí.
Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou.
Použití v kuchyňi: do guláše, masových pokrmů, omáček, na gril, do salátů, polévek a mnoho dalšího.
Paprika mletá vlivem slunčeního záření ztrácí svou barvu, proto ji skadujte v tmavé, dobře uzavřené nádobě.
Paprik máme celou řadu, sladkou, pálivou, uzenou, také lahůdkovou, ale i maďarskou.
Papriky, které nabízíme si můžete prohlédnout zde: Papriky.