Osolíme.cz

Co znamená index ASTA u paprik?

Paprika

Asta je kolorimetrický index, tedy číslo udává množství červeného barviva obsaženého v paprice. Čím více je toho barviva v paprice, tím vyšší je schopnost papriky barvit.

Nejčastěji papriky obsahují ASTA 60 - 100. Kvalitnější papriky začínají od ASTA 120 a výše. Nejkvalitnější paprika ASTA 200 je raritou.

Z historie - pochází z Jižní a Střední Ameriky.  Národní koření Maďarů a Španělů. Dnes se pěstuje po celém světě. Pálivou formu papriky označujeme jako chilli, nepálivou jako kapie. Paprika dodává pokrům nejen chuť, a i výraznou, sytou barvu a příjemné aroma. Tvoří základ celé řady kořenících směsí.

Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou.

Použití v kuchyňi: do guláše, masových pokrmů, omáček, na gril, do salátů, polévek a mnoho dalšího.

Paprika mletá vlivem slunčeního záření ztrácí svou barvu, proto ji skadujte v tmavé, dobře uzavřené nádobě.

Paprik máme celou řadu, sladkou, pálivou, uzenou, také lahůdkovou, ale i maďarskou.

Papriky, které nabízíme si můžete prohlédnout zde: Papriky.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace