Popis zboží
Vzhled a barva: sypká tvrdá směs drcená na 3x3 mm, krémově žluté barvy
Použití v kuchyni: k nakládaným masům nebo zelenině, do salátů, pomazánek, omáček, gulášů, k posypání chleba.
Historie a současnost: Pochází ze západní Asie, z Afganistanu, Pákistánu a Iránu. Cibuli pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem. Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina, pěstuje se v mnoha odrůdách a využívá se její cibule i nať.
Zdravotní účinky: Obsahuje řadu vitamínů, minerálů a jejich solí. Stimuluje, vyvažuje činnost žláz, odbourává tuky, je vhodná při nechutenství, arterioskleróze, potížích při zažívání, astmatu, zánětu močového měchýře, cukrovce, zácpě a při vysokém tlaku. Červená cibule také snižuje křehkost cévních stěn.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru a oxidu siřičitého
Náš tip: cibule je nepostradatelnou surovinou do každé kuchyně, lze ji jako koření použít k dochucování!
Recept:
Zapečené těstoviny s cibulí a houbami
400g těstovin,
120g sušených hub,
200ml vody,
200g sušené cibule,
250ml mléka,
1 vejce,
olivový olej,
50g nivy,
strouhanka,
sůl,
bílý pepř, tak na vymazání plechu
Sušené houby namočíme do vody a necháme nabobtnat. Cibuli nakrájíme a osmažíme dozlatova. Přidáme houby, mléko, vodu a zahustíme jíškou. Povaříme a ochutíme solí a bílým pepřem. Přidáme vajíčko, nivu a smícháme s uvařenými těstovinami. Misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme směsí s těstovinami.