Popis zboží
Použitá část rostliny: cibule
Vzhled a barva: sypká směs bez hrudek, krémově žluté barvy
Použití v kuchyni: k nakládaným masům nebo zelenině, do salátů, pomazánek, omáček, gulášů, k posypání chleba.
Historie a současnost: Pochází ze západní Asie, z Afganistanu, Pákistánu a Iránu. Cibuli pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem. Cibule je dvouletá až vytrvalá rostlina, pěstuje se v mnoha odrůdách a využívá se její cibule i nať.
Zdravotní účinky: Obsahuje řadu vitamínů, minerálů a jejich solí. Stimuluje, vyvažuje činnost žláz, odbourává tuky, je vhodná při nechutenství, arterioskleróze, potížích při zažívání, astmatu, zánětu močového měchýře, cukrovce, zácpě a při vysokém tlaku.
Alergen: obsahuje stopové množství oxidu siřičitého
Náš tip: Vyzkoušejte cibulový čaj při zánětech hltanu!
Recept:
Králík s nádivkou
Mletá cibule,
400g slaniny,
1 lžíce tuku,
300 ml vývaru,
100 ml vína,
4 stroužky česneku
Nádivka:
3 vejce,
3 žemle v mléce,
5 dkg másla,
petrželka,
sůl,
pepř,
muškátový květ
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, orestujeme, přidáme slaninu, česnek, posypeme cibulí. Podlijeme vývarem a vínem a dusíme. Na nádivku smícháme ingredience, dáme do vymaštěné formy, potřeme máslem a dáme péct.