Popis zboží
Brusinky sušené - plody brusnice Klikvy velkoplodé
Použitá část rostliny: plody
Vzhled a barva: měkké krájené ovoce, lesklé červené barvy
Složení: 60% brusinky, 39% cukr, 1% rostlinný olej
Použití v kuchyni: do kaší, müsli směsí, jogurtů, do bábovek a palačinkového těsta, do čajů, hodí se k divočině a drůbeži, do omáčky nebo posypat maso na talíři.
Historie a současnost: Pochází ze Severní Ameriky, kde se o pokrmech z brusinek učili první přistěhovalci od Indiánů. Na důkaz díků vzali osadníci Indiány na oslavu, kde se podával krocan s brusinkami. Tradice Dne Díkůvzdání se slaví dodnes po celé Americe.
Zdravotní účinky: Zabraňují tvorbě ledvinových kamenů, ledvinové kameny i rozpouštějí, pomáhají při zánětu močového měchýře, při problémech s prostatou, při problémech v těhotenství a menopauze. Pomáhají při léčbě onemocnění srdce a krevního oběhu, omezují kornatění tepen, pomáhají proti vzniku nádorů a rakoviny.
Náš tip: Pravidelná konzumace brusinek pomůže lidem s oslabenou imunitou!
Recept:
Brusinkový koláč
0,5 hrnku másla,
1 hrnek cukru krystal,
špetka soli,
2 vejce,
0,5 hrnku vlašských ořechů,
0,5 hrnku mletých mandlí,
1 hrnek hladké mouky,
0,5 hrnku prášku do pečiva,
2 hrnky sušených brusinek
Do vyšlehaného másla s cukrem zašleháme vejce, špetku soli, mleté ořechy a plátky mandlí smíchané s namletými mandlemi. Poté vmícháme mouku s kypřicím práškem a zmrzlé brusinky. Připraveným těstem naplníme vymazanou formu a dáme do trouby na 170 stupňů zhruba na 40 minut.