Popis zboží
Vzhled a barva: bílý prášek
Použití v kuchyni a průmyslu: příprava moučníků a dezertů, k zahuštění krémů, polev, náplní, omáček a polévek. Využívá se v potravinářství, v kvasném průmyslu, ve farmacii, k výrobě lepidel, nátěrů, apretur a k výrobě škrobových derivátů.
Historie a současnost: škrob je konečným produktem fotosyntézy rostlin, nachází se nejvíce v bramborách. Škrob se získává drcením, a patří mezi hospodářsky nejdůležitější polysacharidy.
Zdravotní účinky: používá se jako součást zásypů a mastí, mírní tak dráždění pokožky při svědivých zánětech. Neutralizuje žaludeční kyseliny a snižuje pocit pálení žáhy. Pomáhá proti zácpě, vředech, močových kamenech, hemeroidech a cukrovce.
Náš tip: bramborový škrob můžete přidat do vynikajících náplní a polev na moučníky!
Recept:
Rychlé mandarinkové řezy
Náplň:
1 lžíce bramborového škrobu,
5 žloutků,
800g kompotovaných mandarinek,
5 bílků,
1 lžička citronové kůry,
1 kelímek bílého jogurtu.
Těsto:
400g hladké mouky,
8 lžic oleje,
0,5 lžičky prášku do pečiva,
100g cukru moučky,
2 vejce,
300g tvarohu,
4 lžíce mléka
Tvaroh smícháme s olejem, vejci, cukrem, moukou, práškem do pečiva a mlékem. Vyválíme těsto a vložíme na plech. Žloutky, škrobovou moučku a jogurt ušleháme do pěny. Přidáme citronovou kůru. Bílky ušleháme a společně s mandarinkami vmícháme do jogurtové směsi. Hmotou potřeme těsto a mandarinkové řezy upečeme.