Popis zboží
Použitá část rostliny: listy
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, světle zelená do olivovo zelené
Použití v kuchyni: ke kořenění masa, polévek, jídel z jednoho hrnce, bílých omáček, do svíčkové omáčky, do bramborových polévek
Historie a současnost: pochází z malé Asie, v dnešní době se pěstuje v celém středomoří, hlavně v Turecku. Bobkový lsit pochází z keřovitého stromu, Vavřín, symbolizuje nejen kuchyňské koření a léčivou rostlinu, ale také vítězství.
Zdravotní účinky: má stahující účinky a přikládá se na spáleniny, pohmožděniny a podlitiny, a tím se urychlí hojení. Podporuje trávení a působí protizánětlivě. Používá se jako doplněk léčby diabetiků, ve formě čaje, snižuje krevní cukr.
Alergen: může obsahovat stopové množství celeru, hořčice a oxidu siřičitého
Náš tip: skladujte v suchu a chladu při teplotě 25°C a vlhkosti do 75%!
Recept:
Kyselo
5 kusů bobkového listu,
kmín,
5 kuliček nového koření,
sůl,
20g hladké mouky,
200ml polotučného mléka,
1 vejce,
ocet,
500g brambor
Brambory oloupeme a nakrájíme na dílky. Uvaříme je v osolené vodě s kořením do poloměkká. Kuličky nového koření a bobkový list vybereme, brambory zalijeme mlékem (nebo smetanou), do něhož jsme rozšlehali mouku a vejce a za stálého míchání povaříme několik minut. Dochutíme octem.