Popis zboží
Použitá část rostliny: listy rostliny
Vzhled a barva: světle zelené drcené listy
Vůně: charakteristická, výrazná
Použití v kuchyni a průmyslu: saláty, koření na ryby, luštěniny, maso, dušené maso, omáčky, polévky, nejčastěji se používá v Italské kuchyni, využívá se v potravinářství i léčitelství
Historie a současnost: Bazalka je jednoletá rostlina vysoká 20-40 cm a pochází z Indie a Egypta, pěstuje se již od starověku. Do Evropy se dostala v 16. Století a pěstuje se u nás na zahrádkách. Kvete v červnu až září a má bílé květy. Sklízí se uřezáním natě 10 cm nad zemí tak, že se část listů na rostlině ponechá. Tím se docílí, že ji lze sklízet několikrát ročně.
Zdravotní účinky: pomáhá zlepšit žaludeční účinnost, snižuje nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Působí proti nespavosti, migréně i při některých formách depresí. Při inhalaci snižuje krevní tlak a je dobrá při nachlazení nebo únavě. Podáváme ve formě čaje a lze ji kombinovat s meduňkou, dobromyslí, heřmánkem, tymiánem, kořenem lopuchu nebo řebříčkem.
Alergen: neobsahuje
Náš tip: vyzkoušejte aromatickou chuť bazalky i v podobě bazalkového dresinku!
Recept:
Bazalkový dresink
červený vinný ocet,
sušená bazalka,
sůl,
mletý pepř,
hořčicový prášek,
1 stroužek česneku,
80ml olivového oleje
V misce smíchejte ocet, bazalku, sůl, pepř, hořčicový prášek a česnek. Do tohoto po částech zašlehejte olej, až dressing zhoustne. Před upotřebením protřepte.