Popis zboží
Použitá část rostliny: mletá semínka
Vzhled a barva: sypká, zlatohnědé barvy
Alergeny: může obsahovat stopové množství celeru, hořčice a oxidu siřičitého
Použití v kuchyni: do některých druhů chleba, pečiva, k nakládání řepy, do okurek a červeného zelí, do hruškového a jablečného kompotu, špetka anýzu je vhodná k rybám nebo žampiónům, do kořenících směsí
Historie a současnost: Anýz pochází z Egypta a Sýrie. Pěstuje se na Balkáně, ve Středomoří, v Rusku, ve střední Asii, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, Slovensku a u nás na jižní Moravě. Rostlina Bedrník anýz vyžaduje teplé a slunné polohy. Vedle kmínu je to jedno z nejstarších a nejrozšířenějšího koření.
Zdravotní účinky: V lékařství se využívá hlavně nálev z anýzu. Podporuje vykašlávání a žvýkání anýzu zabraňuje pachu z úst. Zdravě působí i na trávicí trakt. Zvyšuje tvorbu žluče, omezuje plynatost a urychluje trávení. Je vhodný proti střevním katarům a křečím. Anýz je vhodný i pro kojící ženy, podporuje tvorbu mléka. Pozor na předávkování.
Náš tip: Překvapte návštěvu netradičním pokrmem za pomoci anýzu, třeba suši!
Recept:
Štramberské suši
250g cukru,
0,5 lžičky mletého badyánu,
mleté nové koření,
500g hladké mouky,
2 lžíce, medu,
0,5 lžičky mletého hřebíčku,
tuk na vymazání,
0,5 balíčku mleté skořice,
0,5 lžičky mletého anýzu,
3 vejce,
0,5 lžičky jedlé sody,
mletý bílý pepř
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme odležet v chladnu 24 hodin. Z těsta vyválíme placku silnou 2 až 3 mm. Z placky vykrajujeme větší oválky. Na vymazaném plechu je upečeme. Ještě horké suši stočíme do kornoutků a vložíme do sklenice vychladnout.